סרטן הריאות הוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים, אשר יוצר גידול ממאיר בתאי הריאה, ובמקרים רבים גם נוטה להתפשט ולשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף. אחוזי ההחלמה מסרטן הריאות נחשבים נמוכים במיוחד, וזאת מאחר ומדובר במחלה שנוטה להתפרץ ולהתגלות בשלבים מתקדמים במיוחד. יחד עם זאת, גילוי מוקדם של המחלה משפר באופן ניכר את סיכויי ההחלמה והצלת חיי החולה.
עיקר מקרי הרשלנות הרפואית בתחום זה עוסקים בטענת רשלנות באבחון של סרטן הריאות, מה שאפשר את התקדמות המחלה הפרוגרסיבית, ומנע את האפשרות לטיפול מוקדם מציל חיים. תביעות רשלנות רפואית אלו במקרים רבים מוגשות על ידי בני משפחה של החולה, לפיצויי נזיקין עבור יורשי הנפטר על פי חוק.
משרד עורכי הדין דורית פילו
מהמשרדים המובילים לתביעות רשלנות רפואית ונזיקין, מסייע לנפגעי רשלנות רפואית ובני משפחותיהם, תוך היכרות מעמיקה עם מוסדות הבריאות בישראל וחובת האחריות והזהירות החלה עליהם, ובוחן בצורה מקצועית ויסודית כל מקרה רפואי לפרטיו, לבחינת קיומה של עוולת הרשלנות, להוכחת הרשלנות ולמיצוי זכויות הנפגעים ובני משפחותיהם.
מקרים רבים של סרטן ריאות מסתיימים בתוצאה מצערת, בסבל וכאב של החולה ואף במוות. תוצאות מצערות אלו אינן מעידות בהכרח על קיומה של רשלנות רפואית, שכן זו עוסקת במידת הזהירות שבמסגרתה פעלו צוותי הטיפול בהליכי האבחון ו/או הטיפול הרפואי, תוך בחינת הקשר שבין אותן פעולות לנזק שנגרם למטופלים.
התמודדות עם מחלת סרטן הריאות היא התמודדות קשה, ואובדן של בן משפחה קרוב בשל המחלה מצערת מאוד. יחד עם זאת תרחישים אלו אינם מעידים בהכרח על רשלנות רפואית.
מהם התבחינים לקיומה של רשלנות רפואית?
על מנת להוכיח את קיומה של רשלנות רפואית יש לבחון את המקרה על פי 3 תבחינים מחייבים:
- המענה הרפואי אשר ניתן למטופל על ידי גורמי הרפואה (אחד או יותר) אינו עומד בחובת הזהירות והאחריות הנדרשת ממערכת הרפואה בישראל. דוגמא: אי הפניית המטופל לבדיקות נדרשות על פי תלונותיו, מצבו הרפואי וגורמי סיכון.
- נזק רפואי אשר נגרם למטופל: רכיב הנזק הוא הרכיב עליו נשענת תביעת נזיקין, ולמעשה גם אם התקיימה רשלנות רפואית, וככל שהמטופל לא ניזוק בגינה, לא תתקיים עילת תביעת נזיקין (למעט מקרים של פגיעה באוטונומיה והעדר הסכמה מדעת).
- קשר סיבתי מוכח בין הטיפול הרשלני כביכול, לנזק שנגרם למטופל: לולא הטיפול הרשלני המטופל לא היה ניזוק.
חובת ההוכחה והאתגרים בתביעות רשלנות רפואית
תביעות נזיקין מסוג רשלנות רפואית מטילות את נטל ההוכחה על כתפי התובע, אשר נדרש להוכיח את כלל התבחינים האמורים.
עמידה בנטל ההוכחה עשויה להיות מאתגרת, ודורשת שילוב בין ידע משפטי נרחב לבין אסמכתאות רפואיות וחוות דעת של רופאים מומחים, אשר יבחנו את המקרה ויקבעו אם אכן התקיימה רשלנות.
יכול לעניין אותך גם: רשלנות רפואית באבחון
גורמי סיכון ואחריות
גורם הסיכון המוביל למחלת סרטן הריאות הוא עישון, כאשר מרביתם המוחלט של החולים במחלה נהגו לעשן סיגריות או סיגרים, ונחשפו באופן אקטיבי להשפעת הניקוטין.
ככלל, ההרגלים המזיקים של החולה אינם פוגעים בזכותו לאבחון ולטיפול רפואי בסטנדרטים החלים על צוותי הרפואה בישראל. יתרה מכך, העישון בפני עצמו מהווה גורם סיכון מוכר ברפואה שבשילוב עם תסמינים ומאפיינים נוספים, עשוי לחזק את טענת התביעה במקרים של רשלנות באבחון המחלה.
חשוב לציין כי סרטן הריאות עשוי להתפרץ בקרב לא מעשנים, גם אם באחוזים נמוכים יותר, וזאת בשל גורמי סיכון דוגמת חשיפה מתמשכת לגזים רעילים, אסבסט, חומרים מסוכנים וזיהום אוויר, וכן בשל מטען גנטי.
את מי תובעים על רשלנות רפואית כזו?
תביעת רשלנות רפואית עשויה להיות מופנית כלפי קופת החולים בה מבוטח המטופל, בית החולים או מוסד רפואי אחר בו התקיים הטיפול, או כלפי רופא פרטי.
במקרים רבים טענת הרשלנות תתייחס להליך מתמשך ותכלול יותר ממושא כשל יחיד.
חשוב לדעת כי במקרה של רשלנות בתוך מוסד רפואי, התביעה תופנה כנגד המוסד הרפואי המטפל, ולא כלפי מי מן הצוות הטיפולי באופן אישי, שכן הרופאים וצוותי הטיפול והסיעוד בישראל מוגנים באמצעות אחריות שילוחית.
מי זכאי לפיצויי נזיקין במידה והתקיימה רשלנות רפואית?
הזכות לתבוע פיצויי נזיקין היא זכות נפגעי הרשלנות בעצמם, בגין ההשלכות אותן חווה הנפגע לאור הטיפול הנחשד ברשלנות. נפגע הרשלנות רשאי לתבוע את הפיצוי בגין החמרה במצבו, פרוצדורות רפואיות פולשניות להן נדרש כתוצאה מן הטיפול, כאב וסבל, מגבלות תפקודיות, אובדן הכנסה, צורך בהשגחה ובסיוע ועוד.
לצד זאת, במקרים רבים אבחון סרטן ריאות בשלב מתקדם מביאה את החולה להתמקד בהתמודדות עם המחלה ובטיפול בה, ובבילוי הזמן שנותר עם יקיריו, מבלי להקדיש את הזמן ולתת את הדעת על הליכי הטיפול ואיכות הטיפול, קיומה של רשלנות רפואית, ובוודאי לא בהתמודדות עם הליך משפטי מתמשך.
במקרים בהם ההליך הטיפולי הסתיים במותו של המטופל, זכות התביעה בגין הרשלנות הרפואית במידה ואכן התרחשה כזאת, תעמוד לזכות היורשים החוקיים של הנפטר.